Новини

"Ислямска държава" набира симпатизанти от Босна и Херцеговина

27 юни 2015 | 18:39

Терористичната групировка "Ислямска държава" насочи усилията си за набиране на бойци към уязвимата балканска държава Босна и Херцеговина. Екстремистите се обърнаха към населението на страната, в която има най-висока младежка безработица в света и хронична политическа криза, с подкана да извършват атентати.

"Ако можеш, постави взривни вещества под колите им, в къщите им, навсякъде около тях. Вземи отрова и я сложи в напитката или храната им. Накарайте ги да умрат, отровете ги, убивайте ги където и да сте. В Босна, в Сърбия, Санджак. Можем да го направим", подстрекават бойците на "Ислямска държава" във видеоклип, разпространен този месец.

Призивите на джихадистите причиниха известни тревоги в западните столици, където се появиха опасения, че съчетанието от икономическа стагнация и етническо напрежение ще се окаже плодотворна почва за екстремизма. Наред с тази заплаха Европа може да се изправи и пред дълбоки промени в Босна и Херцеговина само две десетилетия след кръвопролитната война, която остави дълбок отпечатък на Балканите.

Доцентът по политология от Сараевския университет Владо Азинович и ислямският теолог Мохамед Юшич предупредиха, че Босна и Херцеговина не е достатъчно подготвена, за да се справи с потенциалната заплаха: тя е държава, разделена на две не само по отношение на автономното управление на съставните си части, но и в редица други отношения, което може да изиграе лоша шега за сигурността в целия регион.

„Общо казано, липсва координация между местните правоприлагащи сили по въпроса за връщащите се от чужбина бойци“, се казва в подготвен от тях доклад, отбелязвайки, че няма и една единствена база данни за тези бойци, а наличната информация е „преди всичко разпиляна, честно непълна или неорганизирана“. 
„Това води до значителни празнини в разбирането и следенето на този феномен“, а на правителството му липсва „видима стратегия“ за справяне с растящия проблем, се казва в още в документа. 

„Ние не правим нищо. Ние сме само наблюдатели“, казва Азинович. 

Кристина Йозич, говорител на босненската държавна агенция за разследвания и защита (Sipa) – отговаряща за вътрешната сигурност , казва, че службата ще анализира видео записа на „Ислямска държава“ в опит да идентифицира босненците, участващи в престъпни дейности. 

Според дипломати, правителството в Сараево подготвя нова антитерористична стратегия, която ще има по-голям акцент върху превенцията и благоустрояването на завърналите се бойци, а проектодокументът ще бъде представен на генерал Джон Алън, специалният посланик на САЩ за борба с „Ислямска държава“, когато той посети Сараево на 8 юли.