Новини

Служители на затворите искат реформи

07 ноември 2015 | 18:36

Единственият синдикат на държавните служители в системата на затворите подкрепи в открито писмо до президента Росен Плевнелиев гражданските протести в страната. В изпратеното днес писмо представителите на синдиката настояват да се извърши ревизия на кадровата политика и цялостната дейност в местата за лишаване от свобода.

От синдиката се обявяват и срещу прилаганата политика на "двоен стандарт" в социален аспект спрямо служителите на отделните министерства в сектора за сигурност. Сред исканията на синдикалната организация са незабавно подписване на споразумение за сътрудничество с министъра на правосъдието в служебния кабинет, назначаване на главен директор на дирекция "Изпълнение на наказанията", който да е компетентен, отговорен, реформаторски настроен и да не се e „сраснал” с недостатъците на средата,  която е призван да промени, както и създаване на орган за обществено наблюдение и граждански контрол на системата на затворите.

Настоява се още за пълна ревизия на кадровата политика на „приемственост”, фамилните и приятелски връзки в ГД „Изпълнение на наказанията”, ГД „Охрана” и териториалните служби към тях.

Синдикатът отправя исканията си писмено поради липсата на покана за участие в консултациите за формиране на Обществен съвет към бъдещото служебно правителство. Действията на ССЗБ оттук нататък ще бъдат определяни от решенията, които се вземат от органите, поели отговорността да се справят с кризата и възстановят държавността в България, казва се в заключение в откритото писмо.