Новини

България и Китай потвърдиха решимостта си за развитие на партньорство и сътрудничество

15 октомври 2015 | 23:01 | фокус

Росен Плевнелиев и министърът на външните работи на Китай Ван И потвърдиха решимостта на двете държави да развиват партньорство и сътрудничество, обявени с подписаната Съвместна декларация по време на държавното посещение на българския президент в КНР през януари 2014 г. Росен Плевнелиев и Ван И бяха категорични, че сътрудничеството ще бъде от резултати в сферата на транспортната инфраструктура, енергетиката, информационните технологии, автомобилния сектор, земеделието и производството на храни, туризма и културата.

България е врата на Азия към Европа и разчита на подкрепата на страната ни за развитието на транспортните коридори в рамките на инициативата за изграждане на нов път на коприната „Един пояс, един път”, заяви министър Ван И. Модернизирането на националната транспортна инфраструктура, както и постигането на по-добра свързаност между страните от Югоизточна Европа, е стратегически приоритет за България, подчерта държавният глава. По думите на президента Плевнелиев предстои да бъде реализиран и проектът за високоскоростен железопътен път, свързващ България и Турция, който ще насърчи търговския обмен между европейските държави и Китай. 
Създадената през 2012 г. Инициатива за сътрудничество между държавите от Централна и Източна Европа и Китай (16+1) вече дава конкретни резултати, беше общата позиция на участниците в срещата. Президентът Плевнелиев потвърди готовността на България да бъде активен участник в задълбочаването на отношенията между ЕС и КНР. „Уверен съм, че по време на срещата на правителствените ръководители на страните от ЦИЕ и Китай в Суджоу и Пекин през ноември т.г. ще има възможност и за провеждането на двустранна среща между премиерите на България и Китай“, посочи държавният глава. Страната ни може да бъде домакин на следваща среща на правителствените ръководители във формата 16+1, отбеляза още президентът.
Росен Плевнелиев подчерта, че България е лидер в сферата на информационните технологии в региона на Югоизточна Европа и в производството на компоненти за автомобилната индустрия. Министър Ван И заяви готовността на КНР да насърчи повече китайски инвестиции в тези бързоразвиващи се сектори в България. 
Българският държавен глава отправи покана към своя колега президента на КНР Си Цзинпин да посети страната ни в удобно за него време